Verwarm de oven voor op 175ºC en ze de cupcake vormpjes klaar.
Zeef de bloem boven een mengkom en doe hier de bakpoeder bij. Roer dit door elkaar
Meng met een mix de boter (in blokken gesneden) met de suiker en vanillesuiker. Voeg de suiker beetje voor beetje toe.
Voeg een voor een de eieren toe en meng alles tot een glad beslag.
Voeg nu beetje voor beetje de bloem toe, terwijl je de mixer laat draaien.
Meng de twee eetlepels melk erdoor en voeg de chocolade (in stukjes gesneden) toe.
Verdeel het beslag over de vormpjes met 2 lepels of een ijslepel.
Zet de cupcake voor 20 á 25 minuten in de oven. Om te checken of ze klaar zijn, prik je met een tandenstoker erin en als deze droog eruit komt, zijn de cupcakes klaar!
Laat de cupcakes afkoelen en versieren maar.
Botercrème
Zeef de bloem en doe dit samen met de melk in een steelpannetje. Klop met een garde de bloem door de melk zodat het vrij van klontjes wordt. Breng het mengels rustig aan de kook en zet het daarna op laag vuur.
Laat je mensen dik worden. Je kunt controleren of het dik genoeg is door een houten tandenstoker in het mengsel te steken. Blijft deze rechtop staan? Dan is het mengsel goed.
Doe het mengsel in een kom en laat deze afkoelen.
Doe nu de poedersuiker en boter in een andere kom en meng dit samen. Voeg vervolgens het vanille extract toe en blijf mengen tot alles goed is opgenomen.
Zodra het bloemmengsel goed is afgekoeld, voeg je deze toe aan het botermengsel.
Klop het mengsel nog ongeveer 5 minuten door en ze het in de koelkast voor minimaal 30 minuten.
Samantha en Mark, eigenaren van Rilassato, delen persoonlijke verhalen via de blog en nieuwbrief. ‘Waarom?’, vraag je je misschien af. Wij vinden dat het ‘genieten van het leven’, waar Rilassato voor staat, nog intenser wordt beleefd wanneer we stilstaan bij onze strubbelingen en zwaardere momenten. Soms zijn onze verhalen luchtig, soms zakelijk en soms heel dicht bij ons privéleven. Deze editie bevat zo’n privéverhaal.
Praten over pesten blijft moeilijk. Waar moet je beginnen met je verhaal? Waarschijnlijk hebben de meeste mensen wel een pestgeschiedenis, maar voor iedereen had dit een ander effect. De gevolgen van mijn pestervaring zijn helaas erg effect. Het pesten begon bij mij in groep 3. Ik was 6 jaar en ik was al ‘anders’ dan de rest.
‘Ik kwam elke dag huilend thuis’ Het begon met kleine dingetjes, zoals een pen of potlood verstoppen, maar al snel werd het erger. Het pesten heeft mijn hele verdere basisschoolperiode geduurd; van groep 3 t/m groep 8 dus. Van groep 5 kan ik me zelfs maar amper dingen herinneren, omdat in dat jaar het pesten op z’n ergst was. Over de jaren heen werd ik altijd als laatste gekozen, ik vond mijn kleding na de gym in de prullenbak of onder de douche, mijn klasgenoten wilden mij niet aanraken omdat ik vlooien zou hebben, ik stonk en ik was altijd het buitenbeentje. En zo was er elke dag wat waardoor ik huilend thuiskwam en de volgende dag niet meer naar school wilde. Gelukkig had ik in groep 6 een juf die zag wat er gebeurde en tijdelijk werd het pesten een stuk minder. Helaas kregen we een jaar later een andere docent en begonnen de pesters weer. In groep 8 koos ik dan ook bewust voor een school waar bijna niemand uit mijn klas naar toe ging.
Van de eerste depressie naar de eerste uitgereikte hand De eerste twee jaar van de middelbare school verliepen prima. Ik maakte wat vrienden en vriendinnen en deed alsof alles goed ging met me. Ik wilde niet dat iemand zag hoe kwetsbaar ik wel niet was uit angst dat het pesten weer zou beginnen. Terwijl ik van binnen kapot ging van de pijn, zag je aan de buitenkant niks. In het derde jaar van het vmbo-T kwam ik bij een maatschappelijk werkster terecht om te praten over mijn verleden. Toen ik na een aantal gesprekken vertelde ik dat ik de avond ervoor mijn eigen leven had geprobeerd te nemen, stuurde ze mij direct door naar een psycholoog. Zo werd op mijn 15e mijn eerste depressie vastgesteld. Ik heb toen ongeveer een jaar gelopen bij deze psycholoog en toen ging het weer beter met me. Ik dacht toen ook dat ik alles had verwerkt en ik weer gewoon lekker door kon gaan met mijn leven. Maar helaas, toen ik 17/18 was stak de volgende depressie haar kop op. Ik heb toen een poos met de vertrouwenspersoon gepraat op de school waar ik havo deed, want ik wilde niet weer naar een psycholoog.
EMDR: voor mij een cruciale stap Ik had zo goed geleerd om dat masker elke keer weer op te zetten, dat ik dat nu ook weer deed. Ik ging weer door en van binnen ging ik nog steeds elke dag kapot. Na de havo ben ik in Tilburg gaan studeren voor docent Engels. In mijn tweede jaar, toen ik 20 was, ging ik weer naar een psycholoog. Er was weer een depressie vastgesteld bij me, nummer 3 ondertussen. Deze psychologe gaf mij de mogelijkheid om EMDR, therapie die in wordt gezet bij traumaverwerking, te gaan volgen bij een andere psycholoog op school. Tijdens de EMDR-therapie haal je een pijnlijke herinnering op. Op het moment dat je de herinnering levendig voor je ziet, heb je hem in jouw werkgeheugen geplaatst. Terwijl je de gebeurtenis voor je blijft zien, vraagt de therapeut je zijn of haar vingers of een lichtje met je ogen te volgen. Andere methodes zijn het volgen van piepjes met een koptelefoon of buzzers die afwisselend in je linker- en rechterhand trillen. Ze doen allemaal hetzelfde: ze zorgen voor afleiding van je werkgeheugen. Het werkgeheugen raakt vol en de nare herinnering verliest langzaam haar emotionele lading.
‘Alsof er een andere dame voor mij zit’ Ik besloot EMDR een kans te geven. En hoewel de sessies de meest intense zijn die ik ooit heb meegemaakt, hebben ze mij enorm geholpen in het proces om mijn wonden te helen. Na een aantal sessies liep ik het kantoor van mijn andere psychologe in en ze zei “Het is alsof er een andere dame voor me zit”. Ik voelde me ook zoveel anders, alsof een groot deel van alle zwaarte die ik bij me droeg van me af was gevallen. EMDR is een van de dingen die mij heel veel heeft geholpen.
Mijn dochter redde mijn leven Ondanks de grote meerwaarde van EMDR, heb ik 6 depressies meegemaakt in de afgelopen 12 jaar, waarvan 1 in combinatie met een burn-out. En dat terwijl ik pas 27 ben. Mijn laatste depressie begon rond de eerste lockdown (maart 2020) en is een van de heftigste die ik heb meegemaakt. Ik denk dat dat ook kwam doordat ik nu ook een dochter heb waarvoor ik moet zorgen. Dat maakte deze depressie extra zwaar, maar zij is tegelijk de reden dat ik hier nog zit. Voor haar heb ik gevochten om uit deze depressie te komen en zij weet het dan misschien niet, maar ze heeft mijn leven gered. In het afgelopen jaar heb ik de keuze gemaakt om antidepressiva te gaan slikken. Iets waarvan ik altijd heb gezegd dat ik dat nooit zou doen, maar oh wat ben ik blij dat ik die keuze heb gemaakt. Het helpt mij enorm en ik zie het zo; voor mijn astma gebruik ik een puffer en voor mijn mentale gezondheid gebruik ik antidepressiva. Het maakt mij dan ook niet uit als ik dit nog de rest van mijn leven moet slikken.
Gelukkiger dan ooit, maar ik ben er nog niet Ik ben er nog niet. Ik heb nog steeds last van problematiek die mede voortkomt uit het pesten en daar werk ik nog hard aan. Maar ik kan ook eerlijk zeggen dat ik nog nooit zo gelukkig ben geweest als ik nu ben. Ik ben nog nooit zo blij geweest met wie ik nu ben. Ik zou het pesten nooit aan iemand toewensen, maar het is wel onderdeel van mijn verhaal en ik zou mijn verhaal niet willen veranderen omdat ik niet wil veranderen wie ik nu ben.
Wij zijn Mark en Samantha, aangenaam! Graag vertellen wij iets meer over ons in deze blog!
Toen wij elkaar jaren terug leerden kennen, had Mark al een paar eigen bedrijven waar hij zich vooral bezighield met programmeren. Toch speelde hij toen al met het idee om fysieke producten te gaan verkopen. En dat idee kreeg in de loop der jaren steeds meer vorm. Inmiddels zijn wij 5,5 jaar samen en hebben een prachtige dochter van bijna 2 jaar en een stoere labrador van 3,5 jaar en zijn we mede-eigenaren van Rilassato.
Wijnliefde op het eerste gezicht Het gevoel van ‘ik wil iets met fysieke producten’ werd verder versterkt toen Mark jaren terug op de markt de Chardonnay & Riesling-wijn tegenkwam. Hij was meteen gecharmeerd van de fles en, niet geheel onbelangrijk, de inhoud. ‘Zijn eerste gedachte was dan ook: ‘Waar komt deze vandaan en kan ik er meer van kopen?’. Tot zijn teleurstelling kwam hij erachter dat deze alleen werd verkocht in Italië en ingekocht moest worden in grote hoeveelheden. De ondernemer in Mark sloeg meteen aan en hij besloot deze wijn, samen met de andere wijnen, azijn en olijfolie, in te gaan kopen én verkopen. De geboorte van, wat later Rilassato zou gaan heten, was een feit.
Ontspannen op zijn Italiaans Enthousiast over het idee startten wij met urenlange brainstormsessies die ons uiteindelijk op de naam brachten: Rilassato, wat Italiaans is voor ontspannen. We hadden meteen het idee dat Rilassato producten zou gaan verkopen die niet zomaar overal te koop zijn; dus exclusief. Zo kwamen wij op het eerste deel van ons motto ‘Exclusief, smaakvol, genieten’. We willen dat onze klanten optimaal genieten van onze producten. Het tweede woord kan op meerdere manieren geïnterpreteerd worden: smaakvol als in lekkere, eetbare producten, maar ook smaakvol als in mooi en stijlvol, zoals onze kunst.
De kriebels namen de overhand Ondanks ons gedeelde enthousiasme over het bedrijf ontbrak het ons aan tijd en focus om Rilassato verder uit te bouwen. De creatieve drang van Samantha bracht daar verandering in. Toen wij elkaar leerden kennen, studeerde Samantha nog voor docent Engels. Na een korte carrière in het onderwijs kwam zij erachter dat dit het toch niet was en besloot ze om even thuis te blijven om uit te vogelen wat ze wilde. Niet veel later kwamen we erachter dat Samantha zwanger was en besloten we dat zij thuis zou blijven voor de kleine. Na 2,5 jaar thuis zijn, begon het gevoel om weer aan de slag te gaan steeds meer te kriebelen bij Samantha. Dat was het moment dat wij besloten om Rilassato samen nieuw leven in te blazen.
Van kunst tot social media-management Samantha kwam al snel met vele ideeën, waaronder de kunstafdeling en de verse thee, en startte met uitwerken. Rilassato zorgt ervoor dat Samantha haar creativiteit goed kwijt kan. Niet alleen aangaande het ontwerpen van de kunst die wij aanbieden, maar ook door het maken van de productfoto’s en het management van de social media.
Elkaar scherp houden is de sleutel Samen een bedrijf runnen als je ook een relatie hebt, is soms een uitdaging. Soms hebben we pittige discussies, maar dat houdt ons scherp en we komen er uiteindelijk altijd uit samen. Wij kijken uit naar het avontuur dat Rilassato heet en waar en wat het ons allemaal gaat brengen. Wil je meer weten of gewoon eens van gedachten wisselen over onze ideeën en producten, dan zitten wij klaar achter de mail. Dus schroom niet om ons te contacten. En anders ‘spreken’ wij elkaar in de volgende blog!
Roer de crème fraîche en mascarpone los van elkaar beide los met een spatel.
Meng de crème fraîche en mascarpone door elkaar. Meng het niet te stevig anders wordt het te dun.
Spatel het mengsel rustig door.
Scones
Verwarm de oven voor op 200ºC.
Smeer twee bakplaten licht in met boter.
Meng de bloem, bakpoeder en suiker in een kom. Voeg de boter toe en wrijf het in met je vingers tot het mengsel eruit ziet als broodkruimels.
Doe de eieren in een maatbeker en voeg melk tot het 300 ml is.
Voeg dit toe aan de bloem, je hebt misschien niet alles nodig, en meng het tot een zacht en plakkerig deeg. Als teveel hebt toegevoegd, kun je altijd nog wat extra bloem toevoegen.
Leg het deeg op een oppervlakte met bloem en kneed het deeg. Rol het uit in de vorm van een rechthoek van ongeveer 2 cm dik.
Snij zoveel mogelijk rondjes uit met de uitsteekvorm van 5 cm en plaats ze op de voorbereide bakplaten. Smeer nog wat ei over de scones.
Bak de scones voor 10 tot 15 minuten of totdat de scones goed zijn gerezen en goudbruin van kleur zijn.
Om ze te serveren, laat ze afkoelen, snij de scones door de helft en vul ze met aardbeienjam en clotted cream.
Voeg de suiker, maizena, water en zout toe aan een sauspan. Kook dit op medium vuur en blijf constant roeren met een garde tot alles goed samengevoegd is. Voeg vervolgens 760 gram blauwe bessen toe aan de pan.
Breng het mengsel aan de kook en laat dit koken voor een aantal minuten. Roer regelmatig door tot het mengsel ingedikt is.
Wanneer het ingedikt is, haal het van het vuur af. Voeg de citroensap en zeste toe en roer dit door. Voeg vervolgens de rest van de blauwe bessen toe. Meng dit voorzichtig door elkaar zodat alle blauwe bessen bedekt zijn met het mengsel.
Je kan het mengsel in de koelkast tot 5 dagen bewaren.
Taart bodem
In een grote kom meng je de bloem, suiker en zout goed samen. Voeg vervolgens de boter toe.
Voeg vervolgens beetje voor beetje het ijswater toe (je hebt misschien niet alles nodig) en meng het tot het deeg mooi samen komt.
Leg het deeg op een oppervlakte die licht bestrooit is met bloem en rol het deeg in een bol.
Bedek de bal strak met huishoudfolie en leg deze voor minimaal 1 uur in de koelkast.
Kruimel
Mix de kruimel ingrediënten samen met een vork tot het een kruimel is. Tip: Maak dit terwijl de taartbodem (zie hieronder stap 5) in de oven zit.
Volledigetaart
Verwarm de oven voor op 190ºC
Smeer de springvorm in met boter.
Verdeel de taartbodem over de bodem en de zijkanten van de springvorm.
Leg vervolgens bakpapier over de taartbodem en laat dit goed aansluiten op de bodem en de zijkanten. Vul vervolgens het bakpapier met droge rijst.
Bak de taartbodem voor 15 minuten.
Haal hem uit de oven en verwijder de droge rijst en het bakpapier.
Prik in de bodem gaatjes met een vork om te voorkomen dat de bodem bellen gaat vormen.
Voeg de vulling toe aan de springvorm.
Strooi de kruimel over de vulling heen
Bak de taart voor 15 tot 20 minuten. Wanneer de taartbodem en kruimel goudbruin zijn, is de taart klaar.
Laat de taart goed afkoelen voor het serveren.
De waardering van www.rilassato.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.9/10 gebaseerd op 35 reviews.