Mini Cart

Thee & Honing

Met zoveel verschillende theeën om van te kiezen, heb je een heel werk voor je om te kiezen welke jij het lekkerste vindt. Maar wanneer je dat doorhebt, komt honing een kijkje nemen.

Deze goudkleurige natuurlijke zoetmaker versterkt de smaak en voegt zijn gezondheidsvoordelen toe aan je kopje thee. Als eerste laten we even een misconceptie vaststellen: honing wordt niet gemaakt van pollen.

Wat is honing?

Gedurende de afgelopen jaren werd er gedacht dat honing zonder pollen kunstmatig was, maar honing zonder pollen is nog steeds honing. Het is zelfs zo dat honing niet gemaakt wordt van pollen. Bijen produceren honing door een gecompliceerd proces van regulatie, enzymatische activiteit en verwaterdaming; waarbij zij gebruik maken van de nectar van bloemen en planten. 

Wanneer de bijen de nectar hebben verzameld, veranderen zij het om een chemisch niveau. De nectar bevat sacharose, wat een complexe suiker is. Hun enzymen veranderen de complexe suiker in fructose en glucose, wat simpele suikers zijn. Deze geven de honing hun zoetigheid, wat het een goede toevoeging maakt aan jouw kopje thee.

Als laatste wordt het verplaatst naar de honingraat, maar het veranderde product is nog steeds in een vloeibare vorm. De bijen versnellen dan het verdampings- en drogingsproces door met hun vleugels te wapperen.

Gezondheidsvoordelen: Rauw vs Verwerkte honing

Mensen gebruiken honing al eeuwen niet alleen voor het zoeter maken van eten en drinken, maar ook voor medicinaal gebruik. Wetenschappers hebben aangetoond dat honing antioxiderende, antimicrobiële, ontstekingsremmende, antiproliferatieve en antistatische effecten produceert. Let wel op; honing is niet geschikt voor kinderen jongeren dan 1 jaar.

Je kunt honing gebruiken voor:

  • Het verzachten van keelpijn
  • Het verzachten van hoesten
  • Het verzachten van griep symptomen en keelontsteking
  • Het verbeteren van de algehele orale gezondheid
  • Het vermindert het risico op hartziektes
  • In combinatie met cafeïne in thee is het een natuurlijke energie booster

Er wordt geloofd dat deze voordelen komen door de aanwezigheid van aminozuren en door het vormen van waterstofperoxide. Waar wetenschappers het niet over eens worden is of rauwe of verwerkte honing meer voordelen heeft. Rauwe honing kan pollen bevatten doordat het nog niet gefilterd is door de bijen. Vele consumenten zien dit als een teken dat het natuurlijker en voedzamer is. Ondanks dat bijenpollen potentieel heeft voor medicinale en voedzame eigenschappen, is de aanwezigheid hiervan niet hoog genoeg om verschil te maken met verwerkte honing. Ondanks dat wetenschappers nog meer onderzoek doen naar honing, kunnen we wel zeggen dat de aanwezigheid van pollen niet bepaald hoe gezond de honing is.

Beste theeën om te drinken met honing

Als een echte theeleut, kun je de zoektocht van honing paren met de juiste thee vergelijken met wijn en eten. In Nederland zijn er ongeveer 30 verschillende honing soorten. De soort honing hangt af van de bloemsoort waaruit de bij haar nectar vandaan haalt. Net als wijn en eten, zijn bepaalde thee en honing combinaties heel logisch. Elk unique smaakprofiel zal specifieke theeën complimenten, terwijl het andere bij theeën je smaakpapillen op stelten zet. Je zou bijvoorbeeld niet een lichte bloemen thee combineren met een rijke, scherpe honing net als je geen volle rode wijn combineert met een vers visfilet. Maar deze regel staat niet geschreven in steen. Uiteindelijk is het jouw keuze met honing je met welke thee combineert.

Honing en zwarte thee

Er zijn vele verschillende soorten zwarte theeën die ieder zijn eigen smaak en gezondheidsvoordelen bieden. Earl Grey, bijvoorbeeld, heeft een citrus smaak, doordat er bergamot olie in zit. Deze thee kan je het beste combineren met een oranjebloesem honing om deze citrussmaak tot zijn recht te doen.

Andere types of zwarte thee, zoals Engelse melange, smaken het beste met een robuuste honing. Probeer boekweit of zuurhoudende honing voor een sterke kop thee. Honing geproduceerd van kruiden van de Lamiaceae familie, zoals tijm en salie, werken ook goed.

Honing en groene thee

Groene theeën zijn vaak mildere theeën met een aards of grassig profiel. Voor deze theeën kun je het beste mild bloemige honing gebruiken, aangezien deze de natuurlijke smaak van je groene thee zullen vergroten. Probeer klaver of lavendel honing. Voor een mint-achtige thee kan je het beste lindehoning gebuurten, aangezien deze de natuurlijke mint en grassige smaken versterken. Voor Sencha thee kun je het beste avocado honing gebruiken.

Honing en rooibos thee

Rooibos wordt gezien als een kruidenthee aangezien het van een andere plant komt dan de theeplant. Rooibos heeft van nature een zoete en nootachtige smaak vergezeld door vanille en kaneel. Combineer deze thee met een citrus honing of een gekruide honing.

Honing en kamille thee

Vele theeleuten drinken in de avonduren kamille thee, omdat het bekend staat voor haar kalmerend effect. Onder het een mild smaakprofiel heeft, voeg je hier ook een milde honing aan toe, zoals een saliehoning.

Honing en witte thee

Aan deze kant van het thee spectrum hebben we een thee die minder verwerkt en geoxideerd is dan zwarte thee. Als result heeft dit dat haar smaakprofiel delicaat, zoet en zacht is. Combineer je witte thee met een lichte en delicate honing, zoals acadia honing.

Honing en kruiden of gearomatiseerde thee

Leef je uit! Met dit soort theeën kijk je naar de ingrediënten en op basis daarvoor bepaal je welke soort honing je toevoegt.

Is honing in thee slecht voor je?

Zeker niet!

Niet alleen heb je de gezondheidsvoordelen van honing wanneer je dit toevoegt aan je thee, je versterkt ook de smaak van je thee. Daarbij komt ook door het experimenteren met verschillende soorten honing en verschillende soorten theeën, kom je erachter welke jij het lekkerste vindt. 

Thee Quotes

Ik heb quotes altijd leuk gevonden en als theeleut horen quotes over thee dan ook zeker bij mijn thee-reis. Thee quotes hebben mij meer geleerd over thee en hebben mijn liefde voor thee laten groeien. Er zijn vele thee quotes van vele “autheurs, thee professionals, dichters, spitiruele leiders en meer. Geniet van deze quotes over onze favorieten drank. Hopelijk geven ze je meer inspiratie om vaker thee te zetten!

Dagelijks leven

“Thee is een onderdeel van het dagelijkse leven. Het is net zo simpel als eten wanneer je honger hebt en drinken wanneer je dorst hebt.” – Yamamoto Soshun

“Het maakt niet uit waar je bent in de wereld, je bent thuis als de thee geserveerd is.” – Earlene Grey

“Wanneer thee een ritueel wordt, krijgt het een plaats in ons vermogen om de grootsheid te zien in de kleine dingen.” – Muriel Barbery

“Geniet van het leven slokje voor slokje, niet slok voor slok.” – The Minister of Leaves

“ De thee sessie is gemodelleerd na de stilte van het terugtrekken, een tijd om te genieten van het leven verweg van het dagelijkse ruis.” – Sen Joo
“Thee is stil en onze dorst voor thee is nooit verweg van ons verlangen voor schoonheid.” – James Norwood Pratt

Blijheid en Comfort

“Er is geen probleem op deze wereld die niet kan worden opgelost door een warm bad en een kopje thee.” – Jasper Fforde

“Een ware soldaat, net als thee, laat zijn kracht zien in heet water.” – Chinees Gezegde

“Er zijn mensen die graag dingen vies maken en dingen maken. Hun drinken koffie bij zonsondergang en bier na het werk. Er zijn mensen die schoon blijven en dingen appriceren. Bij het ontbijt drinken zij melk en sap ‘s avonds. Er zijn mensen die beide kunnen, die drinken thee.” – Gary Snyder

“Er is geen probleem die zo erg of groot is dat die verkleind kan worden met een lekker kopje thee.” – Bernard-Paul Heroux


“The geeft van thee is een van vrede, comfort en verfijning.” – Arthur Gray

Creativiteit

“Thee is de magische sleutel naar de kluis waar mijn brein is.” –  Frances Hardinge


“Elke kop thee staat voor een denkbeeldige reis.” –  Catherine Douzel

Verbinding

“De actie van het bereiden en serveren van thee moedigen conversatie aan. De kleine ruimtes in tijd die gecreëerd door theetijd rituelen roepem om gevuld te worden met conversatie. Zelfs thee-zelf, warm en geruststellend, inspireren een gevoel van rust en vertrouwdheid die gezamelijk vertrouwen oproept.” – Emelie Barnes

Het maakt niet uit wat er gebeurd in je leven, je biedt altijd thee aan.” – Clemantine Wamariya

“Wanneer je thee drinkt, is het een privé gesprek tussen de thee en je eigen ziel.” –  Lu Ann Pannunzio

“Thee wordt het best genogen in een fijne omgeving, hetzij binnen of buiten, waar de atmosfeer is rustig en de omgeving harmonieus is.” – John Blofeld

Meditatie

“Als je het aan Zen mensen vraagt, zullen zij zeggen dat thee niet iets is wat je schenjkt zonder bewustzaamheid en drinken zoals elke andere drank. Het is geen drank, het is een meditatie; het is een gebed. Dus luisteren zijn naar de melodie die gecreërd wordt in de theepot en door dat luisteren worden ze stiller en meer alert.” – Osho

“In mij handen hou ik een schaal van thee vast; ik zie alles dat de natuur representeerd in zijn groene kleur. Doe ik mijn ogen dicht dan vind ik groene bergen en puur water in mijn eigen hart. Zweigend alleen zitten en thee drinken, dan voel ik die dingen een deel van mezelf worden.” – Sen Soshitsu

“Thee tijd is een kans om rustig aan te doen, je terug te trekenn en je omgeving appriceren.” – Letitia Baldrige

“Neem geen grote slokken van je thee, maar drink het langzaam en laat zijn aroma je mond vullen. Er is geen speciale houding nodig om thee te drinken behalve die van dankbaarheid.” – Pojong Sunim

“Het eerste kopje thee bevochtigt mijn lippen en keel. The tweede verbrijzeld mijn eenzaamheid. The derde zorgt ervoor dat de misverstanden van het leven rustig vervagen van mijn herinneringen. De vierde zuivert mijn ziel De vijfde brengt me naar rijk van de goden.” – Chinees Mystic, Tang Dynasty

“Niks doen is respectvol tijdens de thee.” – Sasaki Sanmi

Innerlijke vrede

“De filosofie van thee is niet louter esthieke, want het drukt samen met ethiek en religie ons hele standpunt over de mens en natuur uit. Het is hygiëne, want het dwingt reinheid af; het is economie, want het toont comfort in eenvad in plaats van in het complexe en dure; het is morele meetkunde, voor zover het ons gevoel van verhouding tot het universum defineert.” –  Kakuzo Okakura

“Thee tempert de geeft en harmoniseert het verstand; het verdrijft en verlicht vermoeidheid, het laat gedachtes ontwaken en voorkomt slaperigheid.” – Lu Yu

“Water is de moeder van thee, de theepot is zijn vader en vuur is zijn leraar.” –  Chinees Gezegde

“Thee helpt ons,
Onderdruk de dampen die het hoofd binnendringt
En houdt het paleis van de ziel sereen.” – Edmund Waller

Kamille Latte

Breng je kruiden thee naar een nieuw niveau met deze heelrijke kamille latte. Lees nu hoe jij hem kan maken in slechts 8 minuten tijd!

Recept weetjes

  • Een thee latte is een drank gemaakt met thee en melk. Deze kamille latte is kamille thee met opgeklopte melk.
  • Deze kamille latte heeft wat meer pit gekregen door het toevoegen van vanille extract, kaneel en kruidnagel.
  • Kamille lattes zijn van nature cafeïne vrij en zijn dus perfect om te drinken in de avond.

Benodigdheden

  • Kamille thee

Alle kamille thee kan gebruikt worden, maar losse kamille thee maakt de lekkerste latte.

  • Melk

Elke soort melk kan gebruikt worden in dit recept.

  • Vanille extract

Vanille extract geeft de latte een extra lekkere smaak.

  • Kruidnagel

Kruidnagel voegt een warme touch toe aan deze drank. Als je niet van kruidnagel houdt, kan je hem makkelijk eruit laten.

  • Kaneel

Je kan een kaneelstokje of gemalen kaneel gebruiken.

  • Franse koffiepers

Stap voor Stap

  1. Verwarm de melk, kamille thee, kruidnagel en kaneel in een pannetje op laag vuur.
  2. Giet het mengsel af in een franse koffiepers met behulp van een vergiet en voeg het vanille extract toe.
  3. Doe de deksel op de franse koffiepers en opkloppen maar! Doe dit tot het drankje verdubbeld is in volume.
  4. Schenk de kamille latte in je favoriete beker en strooi wat gemalen kaneel er overheen.
  5. Genieten maar!

Expert tips:

  • Laat de melk niet koken, omdat dit de melk verbrandt.
  • Het vanille extract voeg je pas toe waarneer de melk van de pit afkomt, omdat deze anders verdampt en zwakker is in smaak.
  • Hou de deksel van de franse koffiepers goed vast, anders wordt het een zooi.
  • Vul de franse koffiepers maar voor de helft, aangezien de latte verdubbeld in volume. 

Thee vs Koffie

Thee versus koffie is al een eeuwenoud gevecht wat neerkomt op de smaak en de gezondheidsvoordelen. Tradioneel gezien staat thee bekend als iets om mee te relaxen na een lange dag terwijl koffie wordt gezien als oppepper in ochtend. Maar is de ene wel beter dan de ander? En kan je koffie vervangen met thee op die oppepper te hebben in de ochtend?

Koffie en thee hebben beide gezondheidsvoodelen. Koffie- en theedrinkers verdedigen hun favoriete drank bijna tot hun dood. Het is eigenlijk moeilijk te zeggen welke beter voor je is, maar wij nemen je mee in een informatieve vergelijking tussen beide dranken.

Thee vs Koffie: Cafeïne en smaak

Als het gaat om een gezonde drank te kiezen, dan zijn thee en koffie vaak de nummer 1 keuzes. Koffie heeft een iets slechtere repuatie als we kijken naar de chemische samenstelling. Te veel cafeine kan leiden tot migraines en misselijkheid. Thee, aan de andere kant, is een onderdeel van vele traditionale medicijnen. Om te kijken naar de voordelen van beide dranken kijken we naar de chemische samenstelling, smaak en gezondheidsvoordelen.

Cafeïne

Het grootste gezondheidsvoordeel van cafeine is dat het ons helpt om gefocussed en alert te blijven. Cafeine werkt door het blokeren van adenosine – een neutrotransmitter die ervoor zorgt dat je kan relaxen. Veel mensen starten hun dan met een cafeine houdende drank of om zichzelf door een slome middag heen te helpen.

Het is een gekend feit dat koffie meer cafeine heeft dan thee. Maar theebladeren hebben meer natuurlijke cafeine dan ungefilterde koffiebonen. Het verschil is dat koffie vaak een sterk gezette drank is terwijl thee door een filter vaak wat zwakker wordt.

Ook wordt koffie op een hogere temperatuur gezet, wat ervoor zicht dat er meer cafeine vrij komt van de koffiebonen in je kopje koffie. Thee wordt gezet op een lagere temperatuur waardoor er minder cafeine uit de theebladeren wordt gehaald. Koffie heeft ook een hoger cafeine level doordat we de hele boon gebruiken. Voor thee worden de bladeren weggegooid samen met een grote portie van de cafeine in de bladeren. Over het algemeen, een kopje koffie van 250ml heeft 90 tot 100 miligram van cafeine. Sommige sterkere varianten hebben nog meer cafeine in zich. Thee (van de theeplant, zoals zwarte en groene thee) varieren in hun cafeine niveau. Over het algemeen heeft het sterkste kopje thee tussen de 70 – 90  miligram aan cafeine. Sommige theeen, zoals kruiden theeen, hebben geen cafeine in zich. 

Ondanks dat koffie meer cafeine bevat dan thee, heeft thee ook andere stoffen die je focus en alertheid kunnen helpen. Vele theeen bevatten een amino zuur, bekend als theine. Dit helpt om je alertheid te verhogen, maar geeft de energie meer gelijk af dan koffie. Dit betekend dat je een extra boost krijgt zonder dat je bloedsuiker omhoog en omlaag gaat, wat het wel goed bij koffie.

Ook zorgt theine ervoor dat de cafeine langzaam wordt opgenomen in je bloed. Dit betekent dat je minder bijwerkingen hebt dan bij koffie. Daarnaast stimuleert theine de neurotransmitters die bekend staan als GABA, want stress verminderd. Als resultaat heb je een zachtere en rustigere alertheid dan bij koffie. De combinatie van theine en cafeine zorgen er ook voor dat je (veel) minder last hebt van ontwenningssymptomen.

Winnaar: thee

Koffie wint het als het gaat om de hoeveheid cafeine. Maar thee zorgt voor een rustigere engerie boost die minder bijwerkingen heeft.

Smaak

Het klinkt misschien onbelangrijk om smaak te bespreken wanneer het gaat om welke drank gezonder is, maar het maakt niet uit hoe gezond een drankje is, als het niet smaakt drink je het niet. Om de voordelen uit koffie en thee te halen, is het regelmatig drinken van belang en dit wordt een stuk makkelijker wanneer je de smaak van je drank lekker vindt. 


Over het algemeen heeft koffie een sterkere en meer bittere smaak dan thee. Thee geeft je veel keuze mogelijkheden. Echte thee bestaat uit groene thee, zwarte thee, witte thee en oolong thee aangezien deze van de thee plant komen. Zwarte thee en oolong thee hebben de sterkste smaak die aards, notig, fruitig en zuur kunnen zijn. Groene thee heeft vaak een meer aardse smaak en witte thee is vaak meer bloemig in smaak.

Winnaar: gelijkspel

Smaak is iets te individueels om een winnaar te kiezen. Als je van hele sterkere en bittere smaken houdt dan is koffie waarschijnlijk meer je ding. Maar thee heeft vele varianten. Om dit moment zijn meer dan 3000 verschillende soorten theeen. In ieder geval genoeg om uit te kiezen. Welke keuze je ook maakt, als je je drank gezond wilt houden, dan kan je beter geen suiker of andere zoetmakers toevoegen anders wordt je gezonde drank alsnog een calorieen bom.

Thee vd Koffie: Gezondheidsvoordelen

Koffie en thee drinken zeggen beide dat hun drankje het gezondste is. Er zijn studies die aantonen dat beide gezondheidsvoordelen hebben.

Koffie gezondheidsvoordelen.

Voorkomt diabetes type 2

Elke dag een kopje koffie dinken helpt bij het voorkomen van diabetes type 2. Wetenschappers hebben ruim 20 studies gedaan over waarom koffie drinken een vele kleinere kans hebben op diabetes type 2. Ze geloven dat het cafeinegehalte van koffie helpt om de insulineresistentie te remmen. De cijfers tonen aan dat voor elke kop koffie die je drinkt, je 7% minder kans hebt om diabetes type 2 te ontwikkelen.

Vergroot je fysieke prestaties

Cafeine verhoogt het adrenalinegehalte in je bloed. Dit betekent dat je een hoger energieniveau hebt en je reactievermogen versneld is als het aankomt op fysieke prestaties. Studies tonen aan dat cafeine je fysieke prestatie gemiddeld met 12% verhoogd. 

Bevat belangrijke vitamines

Koffie bevat van nature vitamine B, magensium en potassuim. Deze vitamines helpen je orgaan functies te ondersteunen en ze helpen ook je imuumsysteem. Koffie bevat 11% van de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid vitamine B. Je kopje koffie helpt je dus ook om je vitamines binnen te krijgen!

Thee gezondheidsvoordelen

Kanker

Een van de grootste voordelen van thee is zijn vermogen bepaalde kankercellen te doden en het voorkomen van kanker. Onderzoek heeft een link gelegd tussen thee en het voorkomen van oxidatieve schade, wat naar kanker leidt. Thee zit vol met antioxidanten die helpen met het elimineren en voorkomen van de groei van oxidatieve schade die borst- en lever kanker kunnen worden. Ook zijn er meerdere klinische proeven geweest die aantonen dat thee helpt bij het voorkomen en bestrijdan van kanker.

Afvallen

Groene thee, samen met andere theeen, heeft het vermogen om je metabolisme te versnellen en het vetverlies een boost te geven. Een studie ondervond dat het drinken van 4 kopjes thee per dag leidt tot een lager gewicht en een kleine taile omvang over een periode van 8 weken. Onderzoekers geloven dat de antioxidant EGCG verantwoordelijk is voor de voordelen van thee als het gaat om afvallen. De EGCG versnelt de vet oxidatie, wat ervoor zorgt dat de lever meer vet kan verbranden en het vet beter kan afvoeren. 

Beschermt hersenfuncties

Regelmatige thee drinken hebben een kleinere kans op de ziekte van Alzheimer en Parkinson. Een studie toont aan dat het regelmatig drinken van groene thee een boost geeft aan het ophalen en vasthouden van informatie. Deze voordelen komen door de vele antioxidanten die thee bevat.

Voorkomt hartziektes

Studies laten zien dat thee cholestrol kan verlagen. Sommige theeen kunnen ook een hoge bloeddruk verlagen, de bloedcirculatie verbeteren, de kans verlagen ook bloedproppen en hartaanvallen. Experts zeggen dat drie tot zes kopjes thee per dag kan helpen met het regueleren van de bloeddruk en het voorkomen van hart problemen.

Boost je gezondheid met koffie en thee

Thee en koffie hebben beide gezondheidsvoordelen. Uiteindelijk is de keuze aan jezelf en zal afhangen van de smaak en welke voordelen voor jouw belangrijk zijn. Als je graag thee drinkt, blijf lekker thee drinken en als je graag koffie drinkt, blijf lekker koffie drinken. Je kan ook het beste van beide werelden doen en koffie en thee drinken.

Als je je cafeine hoeveelheid wilt verminderen, dan is thee een goede keuze. Je kan er meer van drinken door de dag heen en nog steeds minder cafeine binnenkrijgen dan je normaal zou doen. Thee drinken kan ook je energie een boost geven en de bijwerkingen zijn minder.

Losse thee bevat meer antioxidanten die verantwoordelijk zijn voor de gezondheidsvoordelen dan voorverpakte theezakjes. Dit komt doordat die theezakjes vaak de restjes thee bevatten, zoals gruis en gebroken bladeren. Voor de meeste voordelen kan je het beste losse thee gebruiken.

Wat is jouw favoriete drank? Ben jij team koffie of team thee? Laat het ons weten!

Thee Gids

Het kan best verwarrend zijn om bij te houden hoe lang elke soort thee moet trekken. Deze gids helpt het overzichtelijk te maken voor je!

Thee maken: De basis

De stap maken van voorverpakte thee naar losse thee kan best een indrukwekkende stap zijn. Er is zo veel informatie, dat je soms niet weet waar je moet beginnen. Dan is deze gids ideaal voor je! Als eerste bespreken we de basis voor het zetten van je kopje thee.

Hoeveel losse thee?

Gebruik voor elke 250ml een maatlepel thee. 

Wat voor thee?

Gebruik losse thee over voorverpakte zakjes thee. Zo heb je altijd de beste kwaliteit.

Ruimte

Losse thee heeft ruimte nodig om uit te zetten en de beste smaak af te geven. Gebruik bij voorkeur een filter om je thee te zetten. Als je een theezakje voor losse thee gebruikt, rol deze dan niet op. Hang het uiteinde net over het randje van je kopje zodat de thee in het zakje nog ruimte heeft.

Thee*Caffëine niveauHoeveelheid losse thee per 250 mlTemperatuur waterGemiddelde zettijd
Witte theelaag1 maatlepel80ºC2 a 4 minuten
Groente theeMedium1 maatlepel75ºC tot 80ºC3 minuten
Oolong theeMedium1 maatlepel100ºC3 minuten
Zwarte theeHoog1 maatlepel100ºC5 minuten

*Wij hebben meer categoriën dan de 4 soorten die hier genoemd worden. Op onze verpakkingen staat altijd de aanbevolen zettijd.

Cold Brew Thee

Het geheim voor de beste ijsthee is Cold Brew; oftewel, thee laten trekken voor een paar uur in koud water. In deze blog krijg je stap voor stap instructies en tips voor het maken van een verfrissende en koude ijsthee!

Wat is Cold Brew thee?

Cold brew is een langzaam en zacht proces waarbij de thee in de koelkast getrokken wordt voor een paar uur. Cold Brew thee is de beste manier om ijsthee the maken. Het is ook de makkelijkste manier om ijsthee the maken, maar het duurt wel een paar uur. Cold brew maakt de thee zachter en zoeter doordat de tannine; hetgene wat de thee bitter maakt, niet uit de theebladeren getrokken wordt in koud water zoals in gekookt water. Wat ervoor zorgt dat je op deze manier geen bitter ijsthee zal hebben! 

Wat heb je nodig?

Eigenlijk heb je maar twee dingen nodig om ijsthee te maken.

  • Losse thee
    • alle losse thee kan gebruikt worden om cold brew ijsthee te maken
  • Water

Stap voor stap

  1. Doe de thee in een theezakje en het water in een kan. Dek deze af en plaats de kan in de koelkast. Je kan gewoon koud water uit de kraan gebruiken hiervoor. 
  2. Haal het theezakje eruit na een aantal uur en je kan je cold brew ijsthee drinken!

Tips

  • Om je ijsthee nog kouder te maken, kan je er ijsblokjes aan toevoegen.
  • Niet alle thee hoeft even lang te trekken voor de cold brew. Groene thee is over het algemeen moeilijk om er cold brew ijsthee mee te maken. Het kan namelijk snel bitter proeven als je het niet goed maakt. Zwarte thee, Ooloing thee en kruiden theeën zijn over het algemeen de makkelijkste om the maken en moeten minstens trekken voor 12 uur om de cold brew te maken.
  • Je heb speciale cold brew theekannen om ijsthee mee te maken. Dit maakt het nog makkelijker om cold brew ijsthee te maken.
  • Bewaar je ijsthee in glazen kannen. Plastic kannen hebben de neiging om te verkleuren en om geurtjes achter te laten.
  • Cold brew ijsthee kan tot 4 dagen in de koelkast bewaard worden.

Omrekentabel

HoeveelheidWaterLosse thee
1 glas250 ml1,5 theelepels
2 glazen500 ml1 eetlepel
4 glazen1L2 eetlepels
8 glazen2L4 eetlepels

Tips van de theekenner

Maak je kopje thee nog beter met deze tips!

  1. Gebruik losse thee

Voor het lekkerste kopje thee, kan je het beste losse thee gebruiken. Losse thee is namelijk de beste kwaliteit die je kan hebben in de theewereld. Voorverpakte theezakjes zijn het laagste. Wanneer je deze openmaakt zie je veel gruis en vaak wordt er ook suiker of iets dergelijks aan toegevoegd. 

  1. Check je temperatuur

Voordat je je thee zet, check eerst op welke temperatuur je het water moet koken. Niet elke thee houdt van 100º. Voornamelijk groene theeën worden gezet met water van 80º.

  1. Gebruik een smart waterkoker

Wanneer je een smart waterkoker gebruikt, kan je instellen op welke temperatuur je het water wilt laten koken. Om het perfecte kopje thee te maken, maakt dit je leven een stuk makkelijker!

  1. Gebruik een filter

Haal het beste uit je thee door een filter te gebruiken. Losse thee bladeren ontrollen namelijk is contact met gekookt water en hoe meer ruimte dit krijgt, hoe beter voor de smaak. Hoe groter het filter, hoe beter; geef je thee de ruimte om uit te breiden.

  1. Cold brew je ijsthee

Als je eenmaal een kopje cold brew ijsthee hebt gehad, wil je niks anders meer. Het is super makkelijk the maken. Cold brew ijsthee smaakt elegant en brengt je ijsthee naar een nieuw niveau. Alle subtiele smaken en lagen zijn veel makkelijker te proeven in cold brew ijsthee. In een eerdere blog lees je hoe je cold brew ijsthee maakt.

  1. Verwarm je theepot/beker

Het opwarmen van de theepot/beker is iets wat de thee professionals doen wanneer zij thee zetten. Kook wat extra water, doe dit in je theepot/beker, roer het door de pot/beker en vervolgens gooi je het water eruit. Dit is een belangrijke stap zodat wanneer je je thee in de pot of beker doet, het temperatuur verschil niet te groot is en de temperatuur niet te ver daalt in je pot of beker.

  1. Dek je theepot/beker af

Dit heeft ook te maken met het verwarmen van de theepot/beker. Het gaat allemaal over de temperatuur van het water zo stabiel mogelijk the houden zolang de thee trekt. Bij een theepot zit vaak een deksel waarmee je dit kan doen. Zet je een beker thee, kan je iets op de beker leggen zodat het water lekker heet blijft zolang de thee trekt. 

  1. Niet te lang

Twee dingen maken je thee bitter; gebruik maken van water op de verkeerde temperatuur en je thee te lang laten trekken. Veel mensen maken de fout om de thee langer te laten trekken wanneer ze een sterkere kop thee willen. Je thee wordt wel sterker, maar ook erg bitter. Om je thee sterker te maken kan je beter meer losse thee toevoegen en deze laten trekken voor dezelfde tijd.

Wil je graag (meer) thee gaan drinken, maar geen die hoe, wat en waar? In deze blog krijg je tips en een stap voor stap uitleg hoe thee kan met en drinken als een pro.

De basis

Het makkelijkste is natuurlijk om heel veel thee te drinken. Om thee echt te waarderen moet je er veel van drinken; in ieder geval een paar keer per week. Als je thee gaat drinken, neem je tijd om de thee goed te zetten. Je kunt altijd spelen met de zettijd van een thee om zo te ontdekken welke sterkte past bij jou.

Het tweede om een echt te theeleut te worden is door het stoppen met het gebruiken van theezakjes. De beste manier om thee echt goed te leren kennen is door losse thee te gaan drinken. Losse thee is van vele betere kwaliteit dan in zakjes en er wordt niks anders aan toegevoegd, zoals vaak in theezakjes suiker wordt gedaan.

Als je een thee echt goed wilt leren kennen, dan raden wij je aan om een thee voor een periode te drinken, bijvoorbeeld voor een week of twee weken. In deze periode drink je dan alleen maar een thee om zo een thee te leren kennen. Je wilt hiermee op een punt komen dat wanneer je deze thee drinkt hem meteen herkent en weet welke thee je drinkt.

Het laatste is om geen melk of suiker toe te voegen aan je thee. Wanneer je een thee wilt leren kennen, wil je de pure vorm van de thee drinken. Melk en suiker veranderen de smaak van de thee en kunnen zelfs de smaak overnemen.

Hoe zet je thee met een theefilter?

Om te beginnen heb je een mok nodig en een theefilter, op de meeste mokken past een filter van 7,5 cm. 

De volgende stappen zijn voor het uitgebreid proeven van de thee. Wil je gewoon een kopje thee zetten, dan stop je na stap 4 en laat je de thee trekken volgens de geadviseerde tijd. 

Stap 1: water koken

Kijk op het label van de thee hoe warm je je water moet koken, vaak is dit 80º of 100º. Zorg dat je altijd wat meer water kookt om je mok op the warmen.

Stap 2: Warm je mok op

Deze stap is belangrijk om je thee goed te zetten. Door de mok op te warmen daalt de temperatuur van het water niet gigantisch wanneer je deze in je mok doet. 

Doe een beetje van het gekookte water in je beker, roer het door de beker en giet het water weg.

Stap 3: Losse thee in the filter en water in je mok

Voor je je losse thee in het filter doet, kijk even naar het product. Hoe ziet het eruit? Hoe ruikt het? Maak er een feestje van voor je zintuigen! Kijk op de verpakking wat de aangeraden hoeveelheid is voor de thee en schep deze hoeveelheid met je theelepel in het filter. Hang je filter in je mok en giet het gekookte water over de losse thee heen.

Stap 4: 10 seconden

Na 10 seconden, haal je het filter eruit en gooi je het water eruit. Dit noemen we een reiniging. Hiermee activeren we the thee en reiningen we de losse thee met het gekookte water. Bewaar de losse thee die in het filter zit door dit gehele proces.

Stap 5: 45 seconden 

Zet het filter terug in de mok, voeg 240 ml water toe en dek je mok af. Laat de thee trekken voor 45 seconden. Waarom maar 45 seconden? Dit doen we omdat we hem hierna nog een keer laten trekken en we willen een smaakvolle thee zetten die niet bitter is. Losse thee kan je makkelijk meerdere keren zetten. 

Stap 6: Eerste keer proeven

Haal het filter uit je mok, anders wordt de thee veel te bitter. Nu kan je de thee voor het eerst proeven. Bewaar je filter en losse thee nog voor de rest van dit proces.

Cup of tea and chill. Woman lying on couch, holding legs on coffee table, drinking hot coffee and enjoying morning, being in dreamy and relaxed mood. Girl in oversized shirt takes break at home.

Stap 7: 1 minuten en 15 seconden

Wanneer je je thee op hebt, zet je het filter terug in de mok en voeg je weer 240 ml gekookt water doe. Deze keer laten we de thee trekken voor 1 minuut en 15 seconden. Als de tijd om is, haal je het filter er weer uit en kan je de thee weer drinken. De smaak kan nu veranderd zijn tegenover de eerste keer proeven. Smaken die je de vorige keer niet proefde, kun je nu wel proeven. 

Thee tips:

  • Losse thee kan je net zo lang gebruiken tot de smaak weg is
  • Als de blaadjes van de losse thee volledig ontvouwen zijn, is de smaak weg
  • Als je maar een of twee keer je thee hebt laten trekken, kan je de losse thee gebruiken om ijsthee te maken.
  • Koop losse thee in kleine hoeveelheid en bewaar ze goed.

Verschillende soorten thee

Alle thee komt van de Camellia Sinensis plant, welke een plant is met kleine blaadjes die met de hand worden geplukt en vervolgens worden gemaakt in 6 verschillende soorten thee:

  • Zwarte thee
  • Oolong thee
  • Groene thee
  • Gele thee
  • Witte thee
  • Puerh thee

Als alle thee van dezelfde plant komt, wat maakt ze dan verschillend? Het zit hem geheel in de manier waarop de theebladeren worden geoxideerd en verwerkt.

Oxidatie is het proces waarin de theebladeren worden bloodgesteld aan de lucht nadat ze zijn geplukt. Lichtere theeën, zoals groen en wit, zijn minder geoxideerd, maar zwarte thee in volledig geoxideerd. Na de oxidatie wordt de thee verwerkt op zijn eigen manier die drogen, roosten, fermentatie en stomen kan bevatten. Elke thee soort gaat door zijn eigen proces heen.

Alle thee heeft caffeine in zich. Dit komt doordat dit van nature aanwezig is in de Camellia Sinensis plant. Kruiden thee is dan ook geen echt thee, omdat dit niet gemaakt wordt van deze plant.

Proef onze Engelse Karamel, Aardbei en Earl Grey Delux.

Zwarte thee

Zwarte thee is volledig geoxideerd, wat als resultaat heeft dat de bladeren donker rood, bruin of zwart worden. Deze thee wordt gemaakt door verwelken, rollen, oxideren en drogen. Zwarte thee staat bekent als rode thee in China, waar thee vandaan komt. Deze thee wordt voornamelijk verwerkt in China, India, Kenya en Sri Lanka. Zwarte thee staat bekent als een volle en robuste thee. Dezde thee wordt gebruikt om Milk Tea, Bubble Tea en Chai Lattes te maken. De meest populaire zwarte theeën zijn; Assam, Ceylon, English Breakfast en Earl Grey. Zwarte thee bevat 60 tot 90 mg caffeine per kopje thee. 

Oolong thee

Oolong thee is gedeelte geoxideerd. Dit varieert tussen de 10% en 80%. Wanneer de Oolong thee zwart is, is deze volledige geoxideerd en wanneer deze thee groen is, is deze thee niet geoxideerd. Deze thee wordt gemaakt door verwelken, rollen/breken, oxideren, vormen en drogen. Deze thee wordt voornamelijk geproduceert in Fujian, China en Taiwan. De Chinese Oolong heeft de neiging om meer het karakter van een boslandschap te hebben, terwijl de Taiwanse Oolong meestal lichter en een meer bloemen karakter heeft. Er is een weid bereik als het gaat om de roast van Oolong thee, namelijk licht, medium en donker. De meest populaire Oolong theeën zijn: Tie Guan Yin, Bao Zhong and Oriental Beauty. Oolong thee bevat 50 tot 70 mg caffeine per kopje thee.

Proef onze Amandel Kaneel, Gezouten Karamel Oolong en Rode Bessen.

Proef onze Marrakech Munt, Groene Gember Citroen en Groene Appel.


Groene thee

Groene thee is volledig ongeoxideerd en daarom heeft groene thee zijn groene kleur. Deze thee wordt gemaakt door stomen, rollen en drogen. Matcha is een groene thee dat langer door dit proces gaat en in een poeder wordt gemalen. Deze thee wordt voornamelijk geproduceert in China, Japan en Zuid-Korea. Groene thee is meestal licht, plantaardig en kan bitter worden waneer deze te lang getrokken wordt. De meest populaire groene theeën zijn: Matcha, Jasmine thee, Genmaicha, Sencha en Hojicha. Groene thee bevat 30 tot 50 mg caffeine per kopje. 

Gele thee

Gele thee is erg zeldzaam buiten China en is voor 10% tot 20% geoxideerd. Deze thee wordt bijna op dezelfde manier gemaakt als groene thee, alleen heeft gele thee de extra stap van het langzaam oxideren over meerdere dagen wat voor de gele kleur zorgt. Deze thee wordt geproduceert in de Hunan en Sichuan provincies van China. Het maken van gele thee kost extra werk en er zijn ook weinig meesters van deze technieken waardoor deze thee ook weinig wordt geproduceert. Gele thee heeft een milde, zachte smaak en zit ergens tussen witte en groene thee in. Gele thee wordt niet bitter zoals groene thee. Door de speciale manier van oxideren worden de bittere smaken verwijdert. Een kopje gele thee bevat 30 tot 35 mg.

Witte thee

Witte thee is voorzichtig en rustig geoxideerd, wat 2-3 dagen kan duren na ze geplukt zijn. Witte thee is het minst verwerkt uit alle 6 soorten thee en dit proces bevat alleen verwelken en drogen. Er wordt nog vrij weinig gedaan met de thee na het plukken. Deze thee wordt voornamelijk geproduceerd in Fujian, China. Witte theeën hebben een delicate, subtiele smaak die vaak bloemig of fruitig is. De meeste populaire witte theeën zijn: Siler Needle en Witte Peony thee. Witte thee bevat 30 tot 55 mg caffeine per kopje.

Proef onze Mango Passie Fruit en Kokos.

Puerh thee

Puerh thee is een unieke soort thee die gefermenteerd en verouderd is. Puerh thee kan erg duur zijn, omdat het vaak verzameld wordt zoals bij wijn. Puerh in niet geoxideerd. Deze thee wordt gemaakt op een gelijke wijze als groene thee (stomen, rollen en drogen), maar het fermentatie en verouderingsproces wordt toegevoegd nadat de thee opgedroogd is. Puerh wordt gedrukt in een speciale vorm, waarna je de thee los moet brokkelen met een Puerh Naald. Puerh wordt exclusief geproduceerd in de Yunnan provincie. De smaak van deze thee verandert over tijd en wordt zo meer complex, maar over het alegmeen heeft het een robuste smaak met vleugen van hout en chocolade. Rauwe Puerh thee bevat 30 tot 45 mg caffeine en een kopje Puerh thee bevat 60 tot 70 mg caffeine.

Thee, we kunnen er niet genoeg van krijgen. Wij verkopen maat 50 smaken, maar wereldwijd zijn er zo’n 1500 verschillende theeën. Gelukkig bederft thee niet snel en kun je er lang van genieten. Maar het is natuurlijk wel handig om te weten hoe lang verse thee ongeveer houdbaar is.

Hoe bewaar je verse thee?

Verse thee kun je het beste bewaren droog, afgesloten en op kamertemperatuur. Zo zorg je ervoor dat je thee het langste vers blijft en kan de smaak, geur en kleur ook niet vervagen. Onze zakjes zijn daarom ideaal, want ze zijn hersluitbaar.

Hoe lang kun je verse thee bewaren?

Verse thee zal niet snel bederven, maar het kan wel zijn smaak verliezen. De meeste theeën houden zijn smaken zo’n 12 tot 18 maanden vast. Je kan het daarna nog wel drinken, maar de smaak kan dan veranderd zijn. Het komt niet snel voor dat thee bederft, maar we raden het af om de thee na 18 maanden nog te drinken; gewoon voor de zekerheid.

Is er verschil in houdbaarheid tussen theesoorten?

Ja, ze zijn niet groot, maar ze zijn er wel. De basisregel is: hoe donkerder de thee, hoe langer hij houdbaar is. Dus zwarte thee is langer houdbaar dan groene thee. Dit komt doordat zwarte thee langer geoxideerd wordt dan groene thee. Hierdoor is de thee droger en daardoor vervliegt de smaak, kleur en geur minder snel.

Samantha & Mark

De waardering van www.rilassato.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.9/10 gebaseerd op 35 reviews.