BLAUWE BESSEN KRUIMEL TAART
Voorbereidingstijd: 30 minuten
Baktijd: 35 minuten
Rust tijd: 1 uur
Totale tijd: 2 uur en 5 minuten
Aantal: 12-14 plakken
Moeilijkheid:
INGREDIËNTEN
Taart Bodem
- 160 gram all-purpose bloem
- 1 tl suiker
- 1 tl zout
- 105 gram ongezouten boter
- 60 ml ijswater
Vulling
- 9 el suiker
- 4 el maizena
- 80 ml water
- Een beetje zout
- Zest van 1 citroen
- 1 el versgeperste citroensap
- 1000 gram blauwe bessen
Kruimel
- 65 gram bloem
- 45 gram bruine suiker
- 60 gram boter
BENODIGDHEDEN
- Springvorm
- Sauspan
- Huishoudfolie
- Garde
BEREIDINGSWIJZE
Vulling
- Was de blauwe bessen.
- Voeg de suiker, maizena, water en zout toe aan een sauspan. Kook dit op medium vuur en blijf constant roeren met een garde tot alles goed samengevoegd is. Voeg vervolgens 760 gram blauwe bessen toe aan de pan.
- Breng het mengsel aan de kook en laat dit koken voor een aantal minuten. Roer regelmatig door tot het mengsel ingedikt is.
- Wanneer het ingedikt is, haal het van het vuur af. Voeg de citroensap en zeste toe en roer dit door. Voeg vervolgens de rest van de blauwe bessen toe. Meng dit voorzichtig door elkaar zodat alle blauwe bessen bedekt zijn met het mengsel.
- Je kan het mengsel in de koelkast tot 5 dagen bewaren.
Taart bodem
- In een grote kom meng je de bloem, suiker en zout goed samen. Voeg vervolgens de boter toe.
- Voeg vervolgens beetje voor beetje het ijswater toe (je hebt misschien niet alles nodig) en meng het tot het deeg mooi samen komt.
- Leg het deeg op een oppervlakte die licht bestrooit is met bloem en rol het deeg in een bol.
- Bedek de bal strak met huishoudfolie en leg deze voor minimaal 1 uur in de koelkast.
Kruimel
- Mix de kruimel ingrediënten samen met een vork tot het een kruimel is.
Tip: Maak dit terwijl de taartbodem (zie hieronder stap 5) in de oven zit.
Volledige taart
- Verwarm de oven voor op 190ºC
- Smeer de springvorm in met boter.
- Verdeel de taartbodem over de bodem en de zijkanten van de springvorm.
- Leg vervolgens bakpapier over de taartbodem en laat dit goed aansluiten op de bodem en de zijkanten. Vul vervolgens het bakpapier met droge rijst.
- Bak de taartbodem voor 15 minuten.
- Haal hem uit de oven en verwijder de droge rijst en het bakpapier.
- Prik in de bodem gaatjes met een vork om te voorkomen dat de bodem bellen gaat vormen.
- Voeg de vulling toe aan de springvorm.
- Strooi de kruimel over de vulling heen
- Bak de taart voor 15 tot 20 minuten. Wanneer de taartbodem en kruimel goudbruin zijn, is de taart klaar.
- Laat de taart goed afkoelen voor het serveren.