Verschillende soorten thee
Alle thee komt van de Camellia Sinensis plant, welke een plant is met kleine blaadjes die met de hand worden geplukt en vervolgens worden gemaakt in 6 verschillende soorten thee:
- Zwarte thee
- Oolong thee
- Groene thee
- Gele thee
- Witte thee
- Puerh thee
Als alle thee van dezelfde plant komt, wat maakt ze dan verschillend? Het zit hem geheel in de manier waarop de theebladeren worden geoxideerd en verwerkt.
Oxidatie is het proces waarin de theebladeren worden bloodgesteld aan de lucht nadat ze zijn geplukt. Lichtere theeën, zoals groen en wit, zijn minder geoxideerd, maar zwarte thee in volledig geoxideerd. Na de oxidatie wordt de thee verwerkt op zijn eigen manier die drogen, roosten, fermentatie en stomen kan bevatten. Elke thee soort gaat door zijn eigen proces heen.
Alle thee heeft caffeine in zich. Dit komt doordat dit van nature aanwezig is in de Camellia Sinensis plant. Kruiden thee is dan ook geen echt thee, omdat dit niet gemaakt wordt van deze plant.
Proef onze Engelse Karamel, Aardbei en Earl Grey Delux.
Zwarte thee
Zwarte thee is volledig geoxideerd, wat als resultaat heeft dat de bladeren donker rood, bruin of zwart worden. Deze thee wordt gemaakt door verwelken, rollen, oxideren en drogen. Zwarte thee staat bekent als rode thee in China, waar thee vandaan komt. Deze thee wordt voornamelijk verwerkt in China, India, Kenya en Sri Lanka. Zwarte thee staat bekent als een volle en robuste thee. Dezde thee wordt gebruikt om Milk Tea, Bubble Tea en Chai Lattes te maken. De meest populaire zwarte theeën zijn; Assam, Ceylon, English Breakfast en Earl Grey. Zwarte thee bevat 60 tot 90 mg caffeine per kopje thee.
Oolong thee
Oolong thee is gedeelte geoxideerd. Dit varieert tussen de 10% en 80%. Wanneer de Oolong thee zwart is, is deze volledige geoxideerd en wanneer deze thee groen is, is deze thee niet geoxideerd. Deze thee wordt gemaakt door verwelken, rollen/breken, oxideren, vormen en drogen. Deze thee wordt voornamelijk geproduceert in Fujian, China en Taiwan. De Chinese Oolong heeft de neiging om meer het karakter van een boslandschap te hebben, terwijl de Taiwanse Oolong meestal lichter en een meer bloemen karakter heeft. Er is een weid bereik als het gaat om de roast van Oolong thee, namelijk licht, medium en donker. De meest populaire Oolong theeën zijn: Tie Guan Yin, Bao Zhong and Oriental Beauty. Oolong thee bevat 50 tot 70 mg caffeine per kopje thee.
Proef onze Amandel Kaneel, Gezouten Karamel Oolong en Rode Bessen.
Proef onze Marrakech Munt, Groene Gember Citroen en Groene Appel.
Groene thee
Groene thee is volledig ongeoxideerd en daarom heeft groene thee zijn groene kleur. Deze thee wordt gemaakt door stomen, rollen en drogen. Matcha is een groene thee dat langer door dit proces gaat en in een poeder wordt gemalen. Deze thee wordt voornamelijk geproduceert in China, Japan en Zuid-Korea. Groene thee is meestal licht, plantaardig en kan bitter worden waneer deze te lang getrokken wordt. De meest populaire groene theeën zijn: Matcha, Jasmine thee, Genmaicha, Sencha en Hojicha. Groene thee bevat 30 tot 50 mg caffeine per kopje.
Gele thee
Gele thee is erg zeldzaam buiten China en is voor 10% tot 20% geoxideerd. Deze thee wordt bijna op dezelfde manier gemaakt als groene thee, alleen heeft gele thee de extra stap van het langzaam oxideren over meerdere dagen wat voor de gele kleur zorgt. Deze thee wordt geproduceert in de Hunan en Sichuan provincies van China. Het maken van gele thee kost extra werk en er zijn ook weinig meesters van deze technieken waardoor deze thee ook weinig wordt geproduceert. Gele thee heeft een milde, zachte smaak en zit ergens tussen witte en groene thee in. Gele thee wordt niet bitter zoals groene thee. Door de speciale manier van oxideren worden de bittere smaken verwijdert. Een kopje gele thee bevat 30 tot 35 mg.
Witte thee
Witte thee is voorzichtig en rustig geoxideerd, wat 2-3 dagen kan duren na ze geplukt zijn. Witte thee is het minst verwerkt uit alle 6 soorten thee en dit proces bevat alleen verwelken en drogen. Er wordt nog vrij weinig gedaan met de thee na het plukken. Deze thee wordt voornamelijk geproduceerd in Fujian, China. Witte theeën hebben een delicate, subtiele smaak die vaak bloemig of fruitig is. De meeste populaire witte theeën zijn: Siler Needle en Witte Peony thee. Witte thee bevat 30 tot 55 mg caffeine per kopje.
Proef onze Mango Passie Fruit en Kokos.
Puerh thee
Puerh thee is een unieke soort thee die gefermenteerd en verouderd is. Puerh thee kan erg duur zijn, omdat het vaak verzameld wordt zoals bij wijn. Puerh in niet geoxideerd. Deze thee wordt gemaakt op een gelijke wijze als groene thee (stomen, rollen en drogen), maar het fermentatie en verouderingsproces wordt toegevoegd nadat de thee opgedroogd is. Puerh wordt gedrukt in een speciale vorm, waarna je de thee los moet brokkelen met een Puerh Naald. Puerh wordt exclusief geproduceerd in de Yunnan provincie. De smaak van deze thee verandert over tijd en wordt zo meer complex, maar over het alegmeen heeft het een robuste smaak met vleugen van hout en chocolade. Rauwe Puerh thee bevat 30 tot 45 mg caffeine en een kopje Puerh thee bevat 60 tot 70 mg caffeine.